بونزای یا بنزای یکی از مواد مخدرهای جدیدی است که چند سالی ست در بین مواد مخدر دیگر جا خوش کرده و دست به دست به ویژه در بین قشر نوجوان و جوان میچرخد. این ماده پایه گیاهی داشته که با ترکیبات شیمیایی فرمول آن تغییر کرده و در نهایت چیزی شبیه به ماری جوانا شده و مورد مصرف قرار میگیرد.
باید همین ابتدا گفت که بر خلاف تصور عامه این ماده اعتیادآور بوده و برای اینکه آن را ترک کنید نیاز به پشت سر گذاشتن راه پر پیچ و خمی دارید که البته تمام سختیهایش به شیرینی رهایی از این ماده میارزد.
مصرف بیش از اندازه این ماده اختلالات شدید عصبی و مغزی به همراه خواهد داشت و حتی در برخی موارد منجر به مرگ میشود. چه بسا بسیاری از افراد در همان مصرف اول اووردز کرده و از بین رفتهاند. کسب اطلاع از ویژگیها، علائم مصرف و عوارض این ماده مخدر خالی از لطف نخواهد بود.
مواد مخدر بنزای چیست؟
مواد مخدر بنزای یا بونزای از ترکیبات شیمیایی جدیدی است که این روزها مصرفش توسط جوانان به شدت افزایش یافته و دست به دست میچرخد. بونزای در اصل یک ماده گیاهی است اما با فرآیندی، اصلاحات شیمیایی در آن اتفاق میافتد. شاید بتوان گفت این ماده برادرزاده ماری جوانا باشد. زیرا ترکیب تتراهیدروکانابینول در آن هم وجود دارد. از نظر آثار نشئگی و حسی که پس از مصرف به جای میگذارد بسیار شبیه به ماری جوانا عمل میکند. متأسفانه مصرف این ماده اعتیادآور بوده و سبب وابستگی جسمی و ذهنی میشود. همانند ماری جوانا، اکثر مصرفکنندهها مواد مخدر بنزای را اعتیادآور نداسته و با همین توجیه به ادامه مصرف و حتی افزایش میزان مصرف ادامه میدهند. در حالی که به واقع ترک ماری جوانا آنچنان راحت نیست.
برای دریافت مشاوره بر روی تصویر بالا کلیک نمایید.
در نظر داشته باشید که این ماده مخدر همانند ماری جوانا دود میشود اما به صورت خوراکی و یا حل در نوشیدنی نیز استفاده میگردد. یکی ازمواردی که باید به آن توجه کرد این است که این ماده مخدر در آزمایشگاهها و به صورت اصولی فرآوری نمیشود. ماده شیمیایی و گیاه اصل بونزای به صورت غیر اصولی ترکیب شده و همین امر سبب میشود که احتمال مرگ آفرین بودن آن افزایش پیدا کند. شاید به همین خاطر است که سازمان مبارزه با مواد مخدر آمریکا بونزای را در گروه کرک و هروئین قرار داده است. مصرف بنزای خطرات جدی با خود به همراه خواهد داشت.
علائم مصرف بنزای
بیشتر گروه سنی نوجوان و جوانان جذب این ماده مخدر میشوند. معمولاً این گروه سنی به راحتی زیر بار اعتیادآور بودن ماری جوانا نمیروند و از طرف دیگر فکر میکنند که مواد مخدر بنزای از ماری جوانا کم خطرتر است و اینکه در تستهای اعتیاد هم نشان داده نمیشود. بنابراین استفاده از این ماده را ادامه میدهند. اما واقعیت این است به دلیل اینکه با مصرف بنزای تغییر در ادراک حاصل شده و پردازش مغز را با تغییر مواجه میکند نم توان از تأثیرات شدید و مخرب آن بر دستگاه عصبی غافل ماند.
اکثر کسانی که این ماده را مصرف میکنند نشانههایی از سرخوشی و آرامش را از خود نشان میدهند. البته همانطور که پیشتر گفتیم میزان مواد شیمیایی استفاده شده در این ماده متفاوت است و به همین دلیل تأثیراتی که بر روی فرد میگذارد نیز بسیار متفاوت گزارش شده است و حتی در صورت مصرف زیاد و یا استفاده از جنس نامرغوب، مرگ به همراه خواهد داشت.
عوارض بنزای چیست؟
مصرف هر نوع ماده مخدری عوارضی را با خود به همراه دارد که برخی از این نشانهها در همان ابتدا و برخی دیگر مدتی بعد ظهور پیدا میکند:
- گیجی و سرگیجه
- حالت تهوع و استفراغ
- بالا رفتن فشار خون
- تجربه اضطراب زیاد
- افزایش ضربان قلب
- افزایش تعریق
- خشکی دهان
- توهم
- پارانویا
- تشنج
- آسیبهای کلیوی
از کشف و شناسایی این ماده خیلی نمیگذرد و به همین دلیل فرصت نشده تا محققین این ماده را به طور تمام و کمال بررسی کنند و ببیند که چه عوارض دیگری ممکن است در صورت استفاده از آن بروز کند و یا اینکه در طول سالها مصرف پس از گذشت یک دهه چه آثار مخربی بر روی فرد مصرفکننده میگذارد اما پاسخ این سؤال خیلی سخت و دور از ذهن نیست.
به هر حال مواد مخدر علاوه بر آسیبهایی که در کوتاه مدت ایجاد میکنند عوارض خاصی هم دارند که در بلند مدت خود را نشان میدهد و ممکن است از آن دست عوارضی باشد که قابلیت جبران نداشته باشد. مهمترین و جبران ناپذیرترین عوارض اعتیاد به مواد مخدر، آسیبهای روانی است که هم به فرد و هم به خانواده او خورده است. آسیبهایی که شاید حتی مرور زمان هیچ کمکی به بهبود و التیام آنها نکند. بنابراین یکی از مسائلی که باید به آن پرداخت این موضوع است که چرا باید برای لذتهای آنی و کوتاه مدت، امنیت آینده و سلامت خود و دیگران را به خطر بیاندازیم.
راه ترک بنزای
معمولاً کسانی که بونزای یا موادمخدر این چنینی مانند ماری جوانا را مصرف میکنند به اعتیاد خود باور نداشته و خود را معتاد نمیدانند. هین انکار سبب میشود که هم به میزان مصرف خود اهمیتی ندهند و هم اینکه برای ترک اقدام نکنند. مرحله اول برای ترک هر نوع ماده مخدری پذیرش اعتیاد است و سپس خواست خود فرد برای کنار گذاشتن این ماده سمی. اما متأسفانه در این دست مواد مخدر شاهد هستیم کهافراد کمی برای ترک مراجعه میکنند زیرا اصلاً خود را معتاد نمیدانند.
به هر حال افرادی هم هستند که از این شرایط خسته شده و میخواهند برای همیشه از شر مواد مخدر بنزای راحت شوند. آنها در پاسخ به این سؤال که بنزای چیست؟ قطعاً جواب خواهند داد که بنزای یک ماده مخدر و ویرانکننده است. زیرا تجربه درگیری و آسیب را داشتهاند.
برای ترک بیماران مبتلا به اعتیاد باید بسیار هوشمندانه رفتار کرد. هم از نظر روانی و هم از نظر جسمی و محیطی باید تمام و کمال شرایط را برایشان مهیا کنیم. دوره ترکهای سخت تمام شده و شاهد بودهایم که خیلی هم جواب نداده است. بنابراین باید بسیار اصولی پیش برویم و کار را دست کاردان بسپاریم. از این رو بهترین انتخاب مراجعه به مراکز و کمپهای ترک اعتیاد است. همچنین کلینیکهای ترک اعتیاد در شهرهای مختلف حضور دارند.
در این کمپها افراد متخصص و باتجربه مشغول فعالیت هستند. از پزشک حاذق گرفته تا روانشناس و روانپزشک برای ارتقای سطح روانی بیمار. از طرفی افرادی هستند که پیشتر اعتیاد داشته و حالا سالهاست که از این بیماری جان سالم به در بردهاند و به افرادی که نیازمند کمک هستند خدمترسانی میکنند. شاید برای یک بیمار که اسیر بیماری اعتیاد شده است هیچ چیز به اندازه دیدن افرادی مثل خودش و یا افرادی که پیشتر مثل او بودند و حالا درمان شدهاند انگیزه بخش و الهام بخش نباشد. برای اطلاع از تعرفه مراکز ترک اعتیاد 1403 می توانید از مطالب دیگر نوروکمپ استفاده نمایید.
به هر حال بونزای هم مثل هر نوع ماده مخدر دیگری قابل ترک و درمان است. روند کمی طولانی است اما با صبر و حوصله و همکاری دو جانبه بین بیمار و درمانگر میتوان به نتیجه این فرآیند امیدوار بود.
عوارض ترک بنزای
ترک بنزای کار راحتی نیست اما غیر ممکن هم نیست. به هر حال برای خروج این سم از بدن باید بها هم پرداخت کرد. ترک بنزای عوارض مختلفی دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میل شدید به مصرف دوباره
- حالت تهوع و استفراغ
- کاهش شدید اشتها
- تحریکپذیری
- عصبی شدن
- پرخاشگری
- بیخوابی
- توهم
- اضطراب
- عدم عملکرد درست دستگاه گوارش
- افسردگی
این علائم در فرد بروز میکند اما ادامه دار نیست هر چه به روزهای ترک اضافه میشود از این علائم نیز کاسته میشود. بنابراین میتوان امیدوار بود که قرار نیست وضع همیشه به همین منوال بگذرد و در واقع این دردها طعم تلخ دارویی است که با خودش شفا به همراه دارد.
برای دریافت مشاوره بر روی تصویر بالا کلیک نمایید.
درود من سعید امدادی هستم. از سال 1382 در حوزه درمان اعتیاد فعالیت دارم و از سال 1389 به صورت حرفه و از طريق علمی و آکادمیک در این حوزه مشغول به آموزش، تسهیلگری، مشاوره، تدریس و انجام مداخلات روان درمانی هستم.
برخی از دستاوردهای من در این مسیر :
– عضویت در انجمن روانشناسان اعتیاد آمریکا(A.P.A)
– مشاور تخصصی اعتیاد
– عضو کنفدراسیون بین المللی مبارزه با مواد و سوء مصرف دارو
– موسس، نماینده و مدیر عامل انجمن هفت وادی هوشیاری
– روانشناس و روان درمانگر
– رئیس هیئت مدیره مدیر عامل و صاحب امتیاز مرکز درمان اعتیاد زندگی، پاکی هوشیاری